Onze visie
Kinderen mogen in het licht staan.
… ofwel waar staan we en waar gaan we voor. Beiden vinden we het belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving groot kunnen worden waarbij er een grote mate van voorspelbaarheid is. We staan voor ‘gezin’ als micromaatschappij waarin je als kind op een veilige manier en vanuit een positief leefklimaat kunt oefenen hoe de maatschappij werkt. Je daar straks als jongvolwassene je in kunt handhaven en je als verantwoordelijk burger in mee kunt doen. Hierbij het gezin als ‘oefensituatie’ waarin het fout mag gaan en waarin je van elkaar leert. Waarin je als kind -en zeker als kind met een ‘rugzakje’- jezelf moet kunnen zijn; je eigen reis kunt maken om te ontdekken wie je bent. Wat je nodig hebt en wat voor jou belangrijk in je leven is.
Jeugdigen met complexe ontwikkelvragen hebben de kracht van het gewone leven nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.
Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben jeugdigen in onzevisie de context van het normale leven nodig. Het echte leven is dé beste plekom te leren, groeien en ervaring op te doen voor een solide toekomst.
(Stichting Jeugddorp De Glind, 2023)
Wat we bieden is een kleinschalig gezinshuis voor kinderen, die ongeacht van achtergrond, niet meer bij de ouder(s) kunnen wonen. Waarin we zorg voor elkaar hebben en waarin vooral het alledaagse de kracht van het gezin moet zijn. We gaan voor een gezinssamenstelling die recht doet aan ons als opvoeders en recht doet aan de kinderen die bij ons komen wonen. Recht aan ons als opvoeders dat we kinderen tot ongeveer 8 jaar een plek bieden. Recht aan de kinderen dat we zorgvuldig kijken wat een kind binnen het gezin nodig heeft en aan kan. Zeker bij kinderen met moeilijk verstaanbaar gedrag, vinden wij het van extra belang zorgvuldig naar de gezinssamenstelling te kijken.
Waar we in geloven
Is een gezinshuis waar de eigen afkomst van het kind een belangrijke plek kan krijgen. Dat kinderen weten waar zij vandaan komen en daar waar mogelijk de eigen familie en het eigen netwerk een rol kunnen blijven spelen in het leven van het kind. Dat het kind als het ouder wordt, leert zien dat kinderen opvoeden niet voor iedereen is weggelegd en dat interactie binnen een gezin met elke gezinslid iets doet. Dat dit helaas niet altijd leidt tot een rustige en stabiele situatie waarbinnen een kind groot kan worden. Dat dit vaak geen onwil is van ouders, maar eerder onvermogen.
Het leefklimaat gaat over wat je in het alledaagse leven tegenkomt zoals waarden en normen, sfeer en bezigheden. Leefklimaat is iets wat we gezamenlijk vorm geven, wat we van te voren bedenken, maar wat zich ook vormt door de interactie die we met elkaar hebben. Onze visie gaat uit van de bekende 3 R’ en: rust, reinheid en regelmaat. Dit betekent dat bepaalde regels ‘heilig’ zijn, zoals de woonomgeving en die delen van het huis waarin iedereen zich beweegt. Dat deze opgeruimd en schoon te zijn. Even een rommeltje mag, maar voor het slapen gaan zijn de gezamenlijke ruimten opgeruimd.
Opvoedklimaat en leefomgeving horen bij elkaar; zonder een gezonde leefomgeving ook geen gezond opvoedingsklimaat. Opvoedingsklimaat gaat over structuur en bejegening.
De 3 R’ en, kun je ook toepassen op de structuur. Rust, reinheid en regelmaat gaan vooral over het ‘voorspelbare’ en niet om een keurslijf waarin deze gegoten moet worden. Structuur gaat ook over duidelijkheid en regie nemen. Wij geloven er in dat niet voor alles een regel hoeft te zijn. Een kind moet ook kunnen laten zien wat hij/zij aan kan. Autonomie ervaren lijkt ons belangrijk om als kind te ontdekken wie je bent. Goed gedrag mag ook beloond worden.
Een relatie opbouwen en je goed kunnen verhouden tot jezelf en anderen is één van de moeilijkste dingen die er zijn in het leven van kinderen en zeker in dat van kinderen die niet in een eigen stabiel gezin van herkomst zijn opgeroeid. Wij denken dat we niet te veel nadruk moeten leggen op het vormgeven van een relatie waarin er van alles ‘moet’. Een kind mag tijdelijk of misschien wel voor een lange periode de relatie met jou als opvoeder of met de andere kinderen, deels of geheel (even) niet aangaan. De bejegening zal dan bestaan uit minimale eisen stellen. Gewoon er zijn, duidelijk zijn in wat je verwacht, maar ook goed observeren van het gedrag. Zeker de eerste maanden als een kind net bij je woont, lijkt het ons dat deze ‘eigen ruimte’ heel belangrijk is.
Wij geloven sterk in samenwerking met alle betrokken partijen. Dit zijn de ouder(s), de zorgaanbieder Stichting Jeugddorp De Glind en plaatsende instanties. Wij willen geen gezinshuis zijn waarin iedere partij zich enkel met de eigen taak bezighoudt. As gezinshuishuis spelen we een belangrijke rol in de leef,- en systeemwereld rond het kind. Hierin geloven wij dat we gezamenlijke optrekken en ieder vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid samen het proces bepalen en volgen. Dit betekent concreet elkaar bevragen en actief op de hoogte houden. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen en het zo goed mogelijk in stand houden en stimuleren van het netwerk.
Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden